Achterbrug: wat is het en wat kun je ermee?

Als jij een van degenen bent die nog nooit van een achterbrug heeft gehoord, lees dan vooral verder. In deze tekst kom je stap voor stap te weten wat een achterbrug is en wat de verschillende varianten zijn. Door je de verschillende soorten achterarmen en de beste merken op de markt te laten zien, kun je een model kiezen dat bij jouw behoeften past.

Wat is een achterbrug?

Een achterbrug, voorheen bekend als een zwenkvork of zwenkvork, is een enkel- of dubbelzijdig mechanisch apparaat. Het bevestigt het achterwiel van een motorfiets aan zijn carrosserie, waardoor het in verticale richting kan draaien. Het is de ideale bondgenoot van ATV-fietsen of moderne motorfietsen. Terwijl de achterkant stevig wordt vastgehouden, draait de achterbrug om het risico op een botsing te verminderen en een veilige rijervaring te bieden. Wat je moet weten, is dat de fietsen geen achtervering hadden, omdat hun frames alleen sterkere versies waren, zoals het klassieke diamantframe op een fiets. Veel fabrikanten ontwerpen zwenkarmen, of het nu gaat om een husqvarna Achterbrug of KTM Achterbrug. Je moet weten dat sommige merken, zoals Greeves, achterbrugontwerpen hebben gebruikt voor de voorvorken. Ze waren veel sterker dan telescopische vorken. Zwenkarmen werden ook gebruikt voor de voorwielophanging van scooters. In deze context faciliteert het het onderhoud.

Soorten achterbruggen

Achterbruggen zijn verkrijgbaar in verschillende variaties. Ze kunnen enkel of dubbel zijn en verschijnen in een grote verscheidenheid aan geometrieën. Een aantal daarvan heeft een schroefas. De verlengde achterbrug, enkelzijdige achterbrug en enkelzijdige achterbrug zijn op de markt verkrijgbaar. De verlengde achterbrug wordt veel gebruikt voor motorraces, het houdt het zwaartepunt zo ver mogelijk. De eenzijdige swingarm daarentegen is een ophanging die aan één kant is gespannen. Het wordt heel vaak gevonden op scooters waar een stevige kettingkast ook dient als een achterbrug die de motor en het achterwiel verbindt. Nu is het aan jou om de sprong te wagen en te kiezen voor een achterbrug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *